Stiri

95,2% dintre adolescenți consideră că România se confruntă cu probleme majore de mediu

8
min
7/7/2022

Este vorba de un studiu pe un eșantion de 614 adolescenți din România, cu vârste cuprinse între 15 și 18 de ani, atât din mediul urban, cât și din mediul rural.

Proiectul de educație de mediu „Verde-n față”, organizat de Asociația MaiMultVerde în parteneriat cu Asociația Bloc Zero se încheie cu lansarea raportului de cercetarea „Atitudinea adolescenților față de problemele mediului înconjurător”. 

Obiectivul studiului a fost de a identifica percepția tinerilor asupra celor mai mari probleme de mediu la nivel global, național și local și asupra cauzelor acestor probleme, dar și modul în care aceștia se poziționează față de măsurile de protecție a mediului.

Studiul a fost realizat în perioada februarie-martie 2022, pe un eșantion de 614 adolescenți din România, cu vârste cuprinse între 15 și 18 de ani, atât din mediul urban, cât și din mediul rural. Designul și analiza cercetării au fost realizate de sociologul Ștefan Voicu.

Răspunsurile la chestionar ne relevă faptul că adolescenții cunosc destul de bine problemele de mediu actuale.Totuși, există tendința ca tinerii să identifice în primul rând problemele departe „de casă”, nefiind conștienți de ce se întâmplă în localitatea lor.

Această situație poate fi rezultatul unei lipse de informații cauzată de sursele de informare principale folosite de adolescenți - rețelele de socializare care prezintă în primul rând situații globale.

 Citește și: REPORTAJ Plaja sălbatică de la Corbu, afacere imobiliară avizată de guvernatorul Rezervației Biosfera Delta Dunării 

În plus, adolescenții cred că cele mai mari probleme de mediu sunt schimbările climatice și poluarea aerului la nivel global, despăduririle și poluarea aerului în România.

Cauzele identificate de aceștia sunt indiferența cetățenilor și a autorităților, precum și absența educației de mediu, iar responsabilitatea pentru soluționarea problemelor ar reveni instituțiilor statului, instituțiilor internaționale, precum și fiecărui individ în parte.

În contextul în care cele mai multe probleme de mediu sunt cauzate de interese economice, este oarecum îngrijorător faptul că foarte puțini adolescenți cred că sistemul economic este o cauză a problemelor de mediu și că atribuie agenților economici o responsabilitate mai mică.

 Citește și: ANALIZĂ Editarea genelor plantelor, un mod inovativ și eficient de a răspunde exigențelor cauzate de schimbările climatice

Din păcate, cei mai mulți adolescenții sunt pesimiști cu privire la viitorul mediului. Întrebat cum va evolua mediul în următorii 50 de ani unul dintre respondenți spune:

„Vor urma extincții în masă, alături de fenomene naturale extreme care vor forța populația să migreze în masă din zonele afectate. Vor urma evident declinuri economice de unde doar clasa de vârf a sistemului capitalist va rămâne în siguranță.” 

Deși această perspectivă e împărtășită de majoritatea respondenților, sunt și adolescenți care speră că lucrurile se vor schimba în bine:

„Aș vrea să sper că va fi mai bine. Aș vrea să sper că vom stopa sau încetinii procesul de

încălzire globală însă nu știu. Vreau să cred că prin educarea noilor generații cu privire la importanța mediului înconjurător, ceva se va schimba în bine. Sper ca următorilor conducători să le pese de acest aspect.”