Stiri

7 persoane reținute pentru infracțiuni silvice în Gorj

4
min
12/10/2020

Luare de mită, tăiere ilegală de arbori, instigare la fals material și intelectual sunt acuzațiile Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj inclusiv pentru șeful unui ocol silvic.

Între cei cercetați se află un inginer silvic, acuzat de luare de mită și complicitate la furtul de arbori, un șef de district acuzat de fals intelectual în formă continuată, folosirea fără drept a instrumentelor speciale de marcat și complicitate la tăierea ilegală și furtul de arbori. De asemenea, un administrator al unei societăți comerciale cu profil de exploatări forestiere este cercetat pentru instigare la tăiere nelegală de arbori și furt. Astfel, şeful Ocolului Silvic din judeţul Gorj este cercetat pentru săvârşirea luării de mită în formă continuată (3 acte materiale, săvârşite în lunile iunie şi iulie 2020), fals intelectual în formă continuată, instigare la fals intelectual în formă continuată, instigarea la fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, instigare la folosirea fără drept a instrumentelor speciale de marcat în formă continuată, complicitate la tăiere nelegală de arbori şi complicitate la furt de arbori.

Tăierea ilegală de arbori este o mare problemă în România, suprafețe enorme de pădure dispărând în fiecare an. În opt ani de zile, la Ocolul Sighet, Maramureș, 100.000 de metri cubi de arbori au fost rași de pe fața pământului, fiind, conform Ministrului Mediului Constantin Alexe, cea mai mare tăiere ilegală din țara noastră. Și în acel caz, culpa este comună, iar autoritățile și agenții economici s-au acoperit reciproc. „Ancheta continuă, fiind condusă de către un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, cu sprijinul organelor de cercetare ale poliţiei judiciare din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie Gorj şi Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj, pentru stabilirea adevărului şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate de săvârşirea de infracţiuni, urmând ca în cauză să fie dispuse în continuare măsurile legale, care se impun”, arată Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj.