Stiri

5 iunie - Ziua Mediului

4
min
8/6/2021

A fost lansată la apă prima ambarcațiune 100% electrică, proiectată să curețe apele României de gunoaie.

Prima ambarcațiune 100% electrică, cu zero emisii, care colectează deșeuri din apă a fost pusă în mișcare, de Ziua Mediului, într-o acțiune de ecologizare a lacului Tărlung – Săcele, din județul Brașov.

Alături de ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, la eveniment a participat directorul general al Administrației Naționale ”Apele Române”, Laszlo Barabas, precum și reprezentanți ai asociației Act For Tomorrow și ai Kaufland România.

Anul acesta, tema aleasă pentru sărbătorirea Zilei Mondiale a Mediului este „Restaurarea ecosistemelor”.

”România ar avea nevoie de o zi a mediului în fiecare zi, până când toate deșeurile ar ajunge la reciclare și nu în apele țării, în păduri sau în alte zone naturale. Dacă fiecare dintre noi am avea grijă de fiecare deșeu pe care îl producem, mediul înconjurător ar fi cu mult mai apărat de efectele nocive ale plasticului și ale altor deșeuri. Am lansat astăzi în premieră în România și în Europa o ambarcațiune 100% electrică destinată colectării deșeurilor din apele României. Aceasta aduce inovație în sprijinul protecției mediului și este, fără îndoială, de mare ajutor în ecologizarea cu zero emisii a lacurilor. Schimbarea mentalităților este la fel de importantă ca tehnologia și doar cele două ne vor duce spre orașe și peisaje curate și plăcute ochiului”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

La rândul său, directorul general al Administrației Naționale ”Apele Române”, Laszlo Barabas, a subliniat că:

"Observăm o creștere a prezenței deșeurilor, în special macroplastice, în cursurile de apă, în lacuri naturale și de acumulare și în apele costiere și marine, iar acest lucru are un impact major asupra activității de management al apelor. Zilnic, echipele de la Apele Române din toată țara acționează pentru a păstra apele curate. De asemenea, în ultimele trei luni, la nivel național, echipele de inspectori ai Apelor Române au efectuat peste 2000 de controale și au dat amenzi de peste 300.000 de mii de lei. Mai mult de jumătate din acestea au fost aplicate autorităților locale pentru salubrizare necorespunzătoare sau identificarea unor depozite de deșeuri necontrolate în diverse localități".

Ambarcațiunea, denumită Ebisu, după zeul japonez considerat proiectorul apelor, este compusă dintr-un motor electric, alimentat cu energie din baterii model Tesla 3. Noutatea constă în încărcarea directă de la panourile solare, care îi conferă independenţă deplină în procesul de colectare a deşeurilor. EBISU poate colecta deşeuri de tip plastic, metal, sticlă, textile, cu o lăţime de până la 80 cm, care sunt sortate și ulterior merg spre reciclare.

’’Am proiectat aceasta ambarcațiune unică la nivel European, de la zero, 100% în România. Ambarcațiunea este electrică, cu zero emisii de carbon, acest element fiind un aspect care o diferențiază de alte ambarcațiuni existente în Europa. EBISU este un pas înainte în termeni de inovație adusă în acest sector și contribuie substanțial la plasarea României pe harta țărilor europene ce se implică activ în lupta pentru un mediu mai curat și mai sănătos’’, a concluzionat Andrei Coșuleanu, fondator Act for Tomorrow.

Acţiunile de ecologizare vor continua pe parcursul întregului an 2021, fiind planificate cel puţin 8 intervenţii rapide în zone cu acumulări semnificative de deşeuri. Sunt vizate atât lacuri, cât şi cursurile marilor râuri din România şi afluenţii acestora- Prut, Olt, Argeş, Mureş.