Stiri

40 de lideri din toată lumea - summit pentru lupta împotriva schimbărilor climatice

3
min
22/4/2021

De Ziua Pamântului, președintele Joe Biden găzduiește summitul virtual pe teme de mediu la Casa Albă.

Azi sărbătorim, ca în fiecare an, Pământul prin marcarea Zilei Planetei Pământ, dar şi a Zilei Internaţionale a Mamei-Pământ (ONU).

Earth Day a fost instituită în Statele Unite ale Americii într-o perioadă în care a început să se vorbească din ce în ce mai des despre mediul înconjurător și a fost declarată sărbătoare oficială de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), în 2009.

În acest an, președintele Joe Biden găzduiește 40 de lideri la un summit virtual pe teme de mediu la Casa Albă, în condițiile în care un raport al Agenției Internaționale pentru Energie estimează că emisiile de carbon generate de consumul de energie sunt pe cale să crească cu 1,5 miliarde de tone în 2021, întrucât consumul masiv de cărbune din Asia și, în special, din China, depășește creșterea rapidă a energiei din surse regenerabile. Aceasta ar fi a doua cea mai mare creștere anuală a emisiilor de carbon legate de consumul de energie din istorie.

Biden a făcut din schimbările climatice un punct cheie încă din primele zile ale administrației sale. Pe lângă re-aderarea la acordul climatic de la Paris în prima zi de funcție, el a anunțat și acest summit.

Miercuri, 21 aprilie, liderii UE au ajuns la un acord care stabilește ca blocul comunitar să devină neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050 şi de a-şi reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% faţă de nivelul anilor 1990.

Ziua Pământului a fost proclamată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi interesul clasei politice faţă de mediu, un subiect ignorat la acea vreme. 20 de milioane de  americani au celebrat Ziua Pământului în primul an, iar după două decenii, peste 200 milioane de persoane din 141 de ţări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, din dorinţa de a milita pentru un viitor mai bun pentru planetă. Astăzi, aproximativ un miliard de oameni din toată lumea sărbătoresc Ziua Pământului pe 22 aprilie, numeroase comunităţi organizând chiar o săptămână întreagă de manifestări dedicate mediului înconjurător.

Președintele Klaus Iohannis a făcut astăzi o vizită în Parcul Natural Văcărești, cu această ocazie.