Stiri

3 iunie este Ziua Mondială a Bicicletei, cel mai eco mijloc de transport

4
min
4/6/2020

Este o sărbătoare nouă, Adunarea Generală a ONU a adoptat la 12 aprilie 2018 o rezoluţie prin care Ziua Mondială a Bicicletei este marcată anual

Pasionații plimbatului cu bicicleta și al transportului eco din România au aflat prima dată acum 3 ani că există o zi doar a lor, după ce 193 de state ale Organizației Națiunilor Unite au decretat în consens data de 03 iunie ca fiind “Ziua Mondială a Bicicletei”. După mai multe campanii și studii internaționale care prezentau beneficiile transportului cu bicicleta pentru sănătate și protejarea mediului înconjurător, ONU a luat această decizie, pentru a încuraja cât mai multe state să dezvolte programe sustenabile care să pună bicicleta în prim plan și să promoveze un stil de viață sănătos. Bicicleta este folosită de peste 200 de ani ca mijlocul de transport cel mai ecologic, accesibil, simplu, de încredere și prietenos cu mediul înconjurător.

Imediat după luarea acestei decizii, secretarul general al Alianței Mondiale de Ciclism (WCA) și al Federației Europene de Ciclism (ECF), Bernhard Ensink declara că "Ciclismul aduce oamenii împreună și este o sursă de beneficii sociale, economice și de mediu. Această declarație a ONU este o recunoaștere a contribuției ciclismului la obiectivele de dezvoltare durabilă”.

Beneficiile mersului pe bicicletă

Conform unui studiu realizat de "British medical journal” în 2017, persoanele care obișnuiesc să circule zilnic cu bicicleta au un risc mult mai mic pentru a dezvolta cancer și boli de inimă, precum și un risc scăzut pentru decesul prematur. Cercetătorii britanici au constatat că persoanelor care folosesc bicicleta pentru a se deplasa de acasă la birou le scade cu până la 45% riscul de a dezvolta orice formă de cancer și cu până la 46% riscul privind declanșarea bolilor de inimă, prin comparație cu persoanele inactive ce folosesc mijloacele de transport în comun sau mașinile proprii. La studiu au participat 264.000 de persoane cu o vârstă medie de 53 de ani. Concluziile studiului au fost confirmate și de OMS.

Mersul pe bicicletă este un mijloc detransport care nu poluează. Dacă în București, jumătate dintre noi s-ar deplasa cu bicicleta la serviciu, câte 10 kilometri în fiecare zi, s-ar putea reduce gazele cu efect de seră cu până la 1.500 de kg pe an. În plus, trecerea de la utilizarea autoturismelor personale la mersul pe bicicletă va reuși să diminueze traficul într-o capitală aglomerată cum este cea a României și ar contribui la reducerea nivelului de poluare al aerului, ce aduce beneficii suplimentare sănătății publice. Conform studiului TomTom privind congestionarea traficului în marile orașe ale lumii din 2018, Bucureștiul este al 3-lea cel mai aglomerat oraș din Europa și al 11-lea din lume. Pe continentul nostru, Bucureștiul ocupă a treia poziție, după Moscova și Istanbul, două mega orașe.

Semnificația Zilei Mondiale a Bicicletei

Artizanul "Zilei Mondiale a Bicicletei" este profesorul Leszek J. Sibilski. Timp de zece ani a fost membru al Echipei Naţionale de Ciclism a Poloniei, iar apoi şi-a obţinut doctoratul în Sociologie aplicată, specializat în Acţiune socială şi Mişcări sociale. Ziua Mondială a Bicicletei este o sărbătoare care promovează toleranța, înțelegerea și respectul reciproc, facilitează incluziunea socială și o cultură a păcii. Bicicleta este văzută în continuare ca un simbol al transportului durabil, un instrument pentru dezvoltare și de acces la educație, îngrijire medicală și sport. Sinergia dintre bicicletă și utilizator favorizează creativitatea și implicarea socială și oferă utilizatorului o conștientizare imediată a mediului, transmițând un mesaj pozitiv pentru încurajarea consumului și producției durabile, cu un impact pozitiv asupra climei.

Poate că mâine, măcar de sărbătoarea bicicletei, cât mai mulți dintre noi lăsăm mașinile acasă, nu luăm nici autobuzul, ci mergem cu bicicleta. Se poate închiria de la mai multe centre pregătite pentru iubitorii mediului și mișcării.

Credit foto: Pixabay