Stiri

2022, un an cu agricultura măcinată de schimbări climatice

5
min
25/11/2022

80% din populația mondială depinde de doar trei culturi de bază - porumb, grâu și orez.

Valurile de căldură, secetele și inundațiile amenință aprovizionarea cu alimente la nivel mondial, oamenii de știință din domeniul climei avertizează asupra eșecului a multor regiuni considerate a fi grânare ale planetei.

An cu agricultura măcinată de schimbări

”Schimbările climatice sunt un factor important în creșterea actuală a foametei la nivel mondial. În acest moment, 345 de milioane de persoane se confruntă cu insecuritate alimentară acută - ceea ce reprezintă o creștere de la 135 de milioane începând cu 2019.” declara Gernot Laganda, director pentru climă în cadrul Programului Alimentar Mondial al Națiunilor Unite

80% din populația mondială depinde de doar trei culturi de bază - porumb, grâu și orez - și un număr foarte mic de țări controlează cea mai mare parte a acestor stocuri.

Valurile de căldură extremă, inundațiile și seceta din timpul verii în principalele zone de producție agricolă din lume au redus previziunile privind recoltele, iar experții au avertizat asupra creșterii prețurilor la alimente și a agravării foametei, pe fondul îngrijorărilor științifice legate de o eră a eșecurilor simultane ale aprovizionării cu alimente cauzate de schimbările climatice.

Fenomenele extreme cauzate de schimbările climatice ar putea agrava și mai mult situația aprovizionării cu alimente la nivel mondial, care este deja amenințată de invazia Rusiei în Ucraina, Programul Alimentar Mondial (WFP) avertizând că schimbările climatice sunt acum cauza foametei la nivel mondial.

Vara schimbărilor climatice și a recoltelor foarte slabe

Vara din emisfera nordică, una dintre cele mai călduroase înregistrate vreodată, a fost marcată de secetă, valuri de căldură și temperaturi ridicate care au afectat culturile în multe părți ale lumii, inclusiv în unele dintre cele mai importante regiuni producătoare de alimente din lume.

Schimbările climatice au jucat un rol în majoritatea acestor evenimente: căldura extremă este cea mai bine stabilită consecință a încălzirii globale provocate de om, care, de asemenea, face ca valurile de căldură să fie mai frecvente și mai intense.

Puteți citi aici întregul articol: 2022, un an cu agricultura măcinată de schimbări climatice

Sursa foto: PxHere