Smart City

15 noi arii naturale urbane pentru România, pornind de la modelul Parcului Natural Văcărești

3
min
1/4/2021

Rețeaua ariilor naturale urbane reprezintă o adaptare la nivel local a strategiei UE pentru biodiversitate, parte a Pactului Ecologic European.

Pentru următorii doi ani, Asociația Parcul Natural Văcărești, împreună cu organizațiile partenere, și-a propus să mobilizeze comunitățile urbane pentru a identifica, documenta, cartografia și promova 10 arii naturale în marile orașe ale țării și alte 5 în spațiul urban și peri-urban al Bucureștiului. ”Spre deosebire de parcurile urbane, ariile naturale implică elemente de conservare a biodiversității, de educație de mediu în natură și au un rol esențial în procesul de adaptare a orașelor la schimbările climatice. În fața acestui fenomen orașele se numără printre cele mai vulnerabile ecosisteme,” precizează Florin Stoican, specialist în conservarea naturii și președintele Asociației Parcul Natural Văcărești.

Alinierea României la standardele Uniunii Europene

Rețeaua ariilor naturale urbane reprezintă o adaptare la nivel local a strategiei Uniunii Europene pentru biodiversitate, parte a Pactului Ecologic European. Promotorii proiectului susțin, printr-o campanie națională de advocacy, aprobarea proiectului de lege a ariilor naturale urbane, care se află în prezent în Camera Deputaților. Proiectul de lege este o noutate pentru România și vine în întâmpinarea angajamentelor asumate de către aceasta prin aderarea la Pactul Ecologic European, care îndeamnă statele membre să planifice și să implementeze soluții de conservare a biodiversității în orașe.

Proiectul are și o componentă educativă puternică. Pe parcursul celor doi ani sunt planificate 15 evenimente educative dedicate publicului larg cu invitați din România și din alte țări; 15 tururi ghidate în ariile naturale identificate; promovarea în spațiul online a importanței naturii din orașe printr-un podcast și organizarea unei școli de jurnalism de mediu.

Beneficiarii proiectului sunt, în primul rând, locuitorii orașelor aglomerate. În viziunea proiectului, implicarea comunității este esențială, iar România poate avea o rețea națională de arii naturale urbane protejate chiar de către orășeni.

Proiectul ”Rețeaua națională a ariilor naturale urbane” este derulat de Asociația Parcul Natural Văcărești în parteneriat cu Asociația Funky Citizens, Asociația Societatea Organizată Sustenabil S.O.S, Fundația Centrul de Ecologie Montană și Societatea Carpatină Ardeleană Satu Mare și beneficiază de o finanțare în valoare de 224,136 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este protejarea biodiversitatii urbane prin activarea și implicarea cetățenilor orașelor mari în crearea rețelei naționalede arii naturale urbane.