Stiri

13 uragane în 2020, față de 2, anul trecut, în SUA

4
min
8/9/2020

Temperatura ridicată a apelor Oceanului Atlantic și a Mării Carabilor, la care se adaugă vântul, favorizează formarea uraganelor.

Într-un an obișnuit, până în luna august, în Statele Unite sunt înregistrate două uragane cu nume (ceea ce denotă faptul că sunt intense și periculoase). Anul acesta au fost deja 13 uragane care au primit nume, un record care face din sezonul uraganelor din 2020 cu cele mai multe evenimente, de când există înregistrări ale acestor fenomene. Cea mai recentă furtună tropicală (un alt termen folosit pentru „uragan”), Rene, s-a format luni în Oceanul Atlantic, în apropiere de coasta de vest a Africii. În aceeași zi, cu șase ore înainte, s-a format Paulette, în mijlocul Atlanticului, departe de pământ.

Sezonul uraganelor începe, în SUA, pe 1 iunie și durează până pe 30 noiembrie. În 2019, meteorologii au dat nume pentru 18 furtuni tropicale și au egalat, astfel, anul 1969, care deținea recordul pentru cele mai multe uragane înregistrate în 150 de ani de măsurători. Ambele uragane au adus rafale de vânt de 65 km/h.

Administrația Națională a Oceanelor și Atmosferei (NOAA) din Statele Unite a atribuit activitatea uraganelor temperaturilor neobișnuit de ridicate a apelor Oceanului Atlantic și a Mării Carabilor, combinate cu condițiile de vânt. Există, de asemenea, dovezi că încălzirea atmosferei și a părții superioare a oceanului, cauzate de activitatea omului, creează condiții propice pentru formarea unor uragane distructive.

Luna trecută, NOAA prezicea un sezon al uraganelor din SUA „extrem de activ”. Cu 100 de zile înainte de începerea acestui sezon, Centrul Național pentru Uragane a publicat lista cu cele 21 de nume pentru furtunile din acest sezon: Arthur, Bertha, Cristobal, Dolly, Edouard, Fay, Gonzalo, Hanna, Isaias, Josephine, Kyle, Laura, Marco, Nana, Omar, Paulette, Rene, Sally, Teddy, Vicky și Wilfred. 13 dintre acestea au fost deja folosite până în luna august.