Stiri

Care sunt previziunile pentru 2023 în economia verde pentru România (analiză ZF)

5
min
5/1/2023

Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) începând cu 30 noiembrie este cea mai mare aşteptare a anului 2023 în ceea ce priveşte economia verde.

Implementarea sistemului pentru ambalajele de băuturi nereutilizabile va contribui la creşterea gradului de reciclare şi de educare a populaţiei în ceea ce priveşte colectarea selectivă, potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar.

Mai mult, de la 1 ianuarie 2023 s-au modificat ţintele de reciclare pentru anumite materiale şi a crescut ţinta globală cu 5%. Acest lucru va însemna taxe mărite pentru agenţii economici şi presiune asupra populaţiei în ceea ce priveşte valorificarea deşeurilor de ambalaje.

Totodată, se vor înfiinţa centre de colectare municipale pentru colectare selectivă de la populaţie şi noi fabrici de reciclare.

Presiunea va creşte şi pentru a găsi soluţii de business sustenabile, potrivit Danielei Dobre, directorul executiv al Green Environment Support.

Însă afacerile din domeniul sustenabilităţii se vor confrunta cu mari obstacole în ceea ce priveşte prevederile legislative, pentru că „este nevoie să corectăm cu rapiditate lucrurile care încă nu funcţionează”, a spus Marius Costache, CEO al GreenWeee, companie de reciclare a electrocasnicelor.

Comisia Europeană va intensifica solicitările pentru date de mediu corecte şi pentru intervenţia mai rapidă a autorităţilor acolo unde nu sunt respectate normele de mediu.

În ceea ce priveşte reducerea poluării în oraşe, în primăvară ar trebui ca planul integrat de gestionare a calităţii aerului în Bucureşti să fie terminat. Oana Neneciu, directorul executiv al ONG-ului de mediu Ecopolis, a spus că poluarea în Capitală ar putea fi combătută prin zone cu emisii reduse, eliminarea autovehiculelor poluante, transport în comun electric şi eficient şi rezolvarea problemelor de salubrizare.

Şi monitorizarea şi gestionarea zgomotului ar putea începe în acest an.

Sursa foto: Flickr/ Marco Verch Professional Photographer